Jongeren
 

Jonge meiden* voelen zich soms erg onzeker en kunnen het idee hebben dat ze de ‘enige’ zijn die zich zo voelen! Het lijkt alsof leeftijdsgenoten nergens last van hebben en er wordt ook van jou verwacht dat je overal aan meedoet. En belangrijkst van allemaal; dat je ‘normaal’ bent, net zoals de rest!

Maar misschien voel jij je wel helemaal niet ‘normaal’?

Allereerst wil ik benadrukken. Wat is ‘normaal’? Laten we daar eerst eens mee beginnen? Als jij niet ‘normaal’ bent, wat is die ander dan? Wat belangrijker is om jezelf af te vragen is: Zit je op dit moment goed in je vel? Of zit je al langere tijd met jezelf in de knoop? Is het antwoord hier ‘ja’ op? Dan is dat de reden om hulp te vragen!

 

Begeleiding bij EquiSpecial

Misschien heb je het al gelezen of eens gehoord van iemand? Maar bij EquiSpecial is de begeleiding ook niet helemaal ‘normaal’. Als we even in dezelfde termen blijven spreken. Zo zijn we veel buiten en werken we heel veel met de paarden. Bij ons ben je lekker bezig (zoals paarden verzorgen, rijden en werken op de grond). Dit doe je alleen of samen met andere meiden. Zo leer je zorg dragen voor de dieren, locatie, elkaar en uiteindelijk ook voor jezelf! Je zult merken dat het een plek wordt waar je je op je gemak voelt, waar je je zelf mag zijn en waar je elkaar respecteert en accepteert. Deze fijne sfeer creëren we met elkaar! Zo zul je merken dat anderen er ook voor je zullen zijn en jij wellicht iets voor de andere meiden kan betekenen? Al is het maar een luisterend oor of dat jij de ander kan helpen met jouw opgedane ervaringen? Je zult merken dat je niet ‘alleen’ bent, maar dat er andere meiden zijn net zoals jij!

Daarnaast zet ik gericht activiteiten met het paard in, waarin het paard jouw gedachtes, emoties en gedrag kan spiegelen. Nou hoor ik je al denken; ‘dat is bizar?!’ Als je het eenmaal ervaren hebt, kan je er eigenlijk niet meer om heen. Samen met jou zoeken we uit wat het paard precies bedoelt en wat dat over jou zegt. Zo kan het paard jouw vertellen dat je niet goed je grenzen aangeeft, dat je moeite hebt met contact maken of dat je iets hebt meegemaakt wat je nog steeds erg dwars zit. Dit kan soms best wel heftig zijn. Het paard heeft namelijk geen uitgestelde reactie, in tegenstelling tot mensen vaak wel hebben. Maar het paard zal je ook niet veroordelen, waardoor we in een hele veilige en vertrouwde sfeer aan jou als persoon kunnen werken! Dat je weer beter in je vel gaat zitten en je krachtig genoeg voelt om je nieuwe vaardigheden ook thuis en op school uit te voeren. 

In je dagelijks leven zijn er natuurlijk geen paarden of eindeloze weilanden. Nee, daar zul je ook te maken hebben met school, soms wordt er verwacht dat je je aan de regels houdt en je kan het gevoel hebben dat je moet presteren. Misschien voelt dat echt als een ‘last’ voor jou? Je zult merken dat je je steeds meer op je gemak voelt als je met de paarden (en de andere meiden) werkt en dat je je steeds sterker voelt. Vaak gaat het onopgemerkt daarbuiten (thuis en op school) ook steeds beter met je! Ook help ik je bij het uitvoeren van je nieuwe vaardigheden thuis en op school. Zo praten we regelmatig samen met je ouders en met de school. En geloof het of niet! Uiteindelijk kan je op eigen kracht (zonder de paarden en eindeloze weilanden) je eigen leven invullen. En zul je, buiten je zware boekentas om, minder ‘last’ en juist veel kracht ervaren. En geloof me; ‘dan is iedere dag is een feestje!’ 

Soms ervaar je je ‘last’ zo groot dat je niet meer naar school gaat. In dat geval spreken we van schoolverzuim. Misschien denk je nu dat het als de beste oplossing voelt en kan het heel tegenstrijdig voelen als volwassenen vinden dat je wel naar school MOET. Maar als je dat even opzij zet en kijkt naar wat jij ervaart en nodig hebt? Dan is er misschien wel een hele logische reden waarom het je niet lukt om naar school te gaan? Ik kan je helpen er samen achter te komen wat die reden is en er samen aan te werken dat je beter in je vel gaat zitten. En dan zul je uiteindelijk misschien wel gaan merken dat je geen blokkade meer voelt en graag met andere leeftijdsgenoten naar school gaat. En dat je gericht kan leren voor iets wat je uiteindelijk wil worden!

Ook kan het zijn dat je iets hebt meegemaakt waardoor je het gevoel hebt dat je in de knel zit en je niet goed om hulp kan vragen. Of je je vrienden of ouders er niet mee wil of kan belasten. Dan ben ik er altijd voor een luisterend oor. Je kan altijd contact opnemen!

Herken je je hierin? Praat dan eens met je ouders of een andere vertrouwenspersoon (zoals je mentor op school)? Zij kunnen kijken of EquiSpecial bij je aansluit of dat er misschien iets anders nodig is.

Bij vragen kan er ook altijd vrijblijvend contactopgenomen worden.


 * Ben jij een jongen? Of ben je jonger dan 11 jaar? Maar denk je toch dat ik je kan helpen? Dan mag je ook altijd contact opnemen. Ik maak gerust een uitzondering!